Houtskeletbouw voor beginners: wat is houtskeletbouw en waarom zou je het overwegen?

Houtskeletbouw kan worden gezien als een bekende bouwmethode. De constructie van een woning wordt helemaal uit hout opgebouwd. Vaak wordt de buitenafwerking uitgevoerd met metselwerk of in hout. Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw, wat zijn de nadelen van houtskeletbouw en hoeveel kost deze bouwmethode?

 

De voordelen van houtskeletbouw

De elementen van houtskeletbouw worden voorafgaand aan de bouw gemaakt in een productiehal. Alle houten elementen worden onder de meest optimale omstandigheden gemaakt en worden daarna gedroogd en worden op de juiste tijd geleverd op de bouw. Vandaar dat de kwaliteit van het hout hoger is en staat de bouwconstructie maar een korte tijd open, waardoor er bijvoorbeeld geen regen in de bouwconstructie kan komen. Mede dankzij de efficiënte productieprocessen kan er ook de garantie worden gegeven van een relatief korte bouwtijd. Zo kun je nog sneller gaan genieten van een houtskeletbouw woning. 

 

De nadelen van houtskeletbouw

Een veel voorkomend nadeel van houtskeletbouw is dat het een slechte akoestische isolatie heeft. Dat geldt met name bij houten verdiepingsvloeren. Daarnaast heb je de verplichting om vochtwerende maatregelen te nemen. Echter kunnen dit soort nadelen voorkomen worden door elementen van de houtskeletbouw te combineren met traditionele bouw. Zodoende is het mogelijk om alleen maar te profiteren van de voordelen van houtskeletbouw. Zo kunnen de verdiepingsvloeren gemaakt worden van beton. En dit is een stuk duurzamer en sterker dan hout.

 

Hoe zit het met de prijzen van houtskeletbouw?

De prijs van houtskeletbouw is zeer aantrekkelijk te noemen. Dat komt omdat veel onderdelen van tevoren geproduceerd worden. Je kunt dan ook van dit voordeel profiteren om veel hout elementen van tevoren dus geproduceerd worden. Het bouwproces bij houtskeletbouw is heel efficiënt en er is een minimaal verlies aan bouwmaterialen. Dat betekent dat het goed en duurzaam is voor het milieu en ook nog eens heel gunstig is voor de prijzen. 

 

De isolatie van houtskeletbouw

Als je het over isolatie hebt bij houtskeletbouw, dan is dit niet altijd op orde. Maar een goed bouwbedrijf heeft hoogwaardige isolatie en voldoet aan de eisen van het meest recente Bouwbesluit. Door hoogwaardige isolatie krijg je een hele energiezuinige woning en misschien nog wel belangrijker een hele comfortabele woning. Door een goede isolatie wordt de woning ook nog eens akoestisch op een goede manier geïsoleerd. Dat maakt het een heerlijke woning om in te wonen.