product-ontwerpen

Principes en methoden voor effectief productontwerp

Product ontwerpen zorgt ervoor dat ons dagelijkse leven makkelijker wordt gemaakt. Of het nu producten zijn voor in en rondom het huis of producten voor bedrijven, het is belangrijk dat ieder ontwerp een ruime testfase ondergaat om te zorgen dat ze de test van tijd en gebruik kunnen doorstaan. Maar wat zijn methodes en principes die voor kwalitatief productontwerp worden gebruikt als houvast? In dit artikel leggen we je graag meer uit over design thinking.

Wat is Design Thinking?
Design Thinking is een methode die steeds meer wordt toegepast binnen productontwikkeling. Het doel van design thinking is dat een product wordt ontwikkeld aan de hand van een trend en een behoefte in de markt. Met behulp van verschillende stappen wordt er gebrainstormd, ontworpen, getest en aangepast, om zo tot een kwalitatief product te komen wat mensen graag willen. Maar wat maakt design thinking zo effectief binnen product ontwikkeling dat het een van de meest populaire methodes is? Dat heeft te maken met de verschillende fases. Design Thinking zorgt dat je continu ‘out of the box’ durft te denken. Vervolgens worden alle ‘gekke’ ideeën teruggebracht naar de realiteit en een bruikbaar ontwerp.

De verschillende fases binnen Design Thinking
Design thinking ondergaat altijd 5 verschillende fases. Deze fases zijn emphasize, define, ideate, prototype en test. In de eerste fase draait het allemaal om het inleven. Je gaat onderzoek doen naar een doelgroep, een potentiële gebruiker en een potentiële markt. Lopen deze tegen een bepaald probleem aan wat opgelost kan worden? Vervolgens neem je deze bevindingen mee naar de define fase. Hier worden er doelen vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan wanneer jij denkt dat het probleem is opgelost. Nu is het tijd om te creëren. In de ideate fase draait het allemaal om het bedenken van oplossingen voor het probleem. Tijdens een brainstormsessie is het de bedoeling dat je zo gek mogelijk denkt. Geen enkel idee is fout en ieder idee schets of schrijf je uit op papier. Langzaam ga je jouw ideeën filteren en uitwerken tot een realistisch concept. Zodra je een duidelijk concept op papier hebt, is het tijd om het uit te werken in een prototype. Dit prototype wordt vervolgens getest. De bevindingen uit de test worden weer aangepast, opnieuw gemaakt in een prototype en opnieuw getest. Deze laatste stappen blijf je herhalen tot het product aan alle eisen voldoet.

Design Thinking voor Product Design
Design Thinking vormt een geweldige houvast voor een productontwerper. Met behulp van design thinking worden er slimme ideeën ontwikkeld die vervolgens met behulp van de kennis van een product ontwerper worden uitgewerkt.