levensloopbestendige-woning

Het creëren van een toegankelijke en veilige woning voor alle levensfasen

Iedereen heeft wel een beeld van hoe hun droomhuis eruit ziet. Toch kan dit beeld in de toekomst nog altijd sterk veranderen. Bepaalde aspecten van het huis die nu nog prima zijn, kunnen zomaar in de toekomst opeens problematisch worden. Dit heeft niet alleen te maken met veranderingen in de maatschappij, maar ook met jou. Daarom kan het handig zijn om te gaan kijken naar een levensloopbestendige woning, een begrip dat steeds populairder aan het worden is.

 

Wat is een levensloopbestendige woning?

Bij een levensloopbestendige woning wordt de woning zo ingericht dat het geschikt is voor iedere levensfase. Zo kunnen jouw (klein)kinderen er goed terecht en kan je er zelfs op jouw oude dag nog prettig in wonen. Als je al in het bezit bent van jouw droomhuis, dan kan het zeker handig zijn om hierin te investeren. Om jouw woning levensloopbestendig te maken, zal je echter wel rekening moeten houden met een heleboel verschillende factoren. Maar wat zijn precies de belangrijke dingen waar je naar moet kijken?

 

Kenmerken van een levensloopbestendige woning

Waar de meeste mensen op latere leeftijd problemen mee krijgen, zijn trappen. Nu je nog jong en fit bent zijn deze geen probleem, maar voor veel oude mensen is het gebruiken van trappen bijna niet meer te doen en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kinderen laten spelen op de tweede verdieping in de buurt van een trap kan ook erg link zijn. Verder zijn hoge drempels ook verrassend gevaarlijk. Oudere mensen struikelen hier makkelijker over en kunnen zichzelf ernstig verwonden. Een ander voorbeeld is het hebben van een gasvoorziening. Het gebruik van gas wordt langzamerhand afgeschaald, waardoor een overstap naar elektriciteit in de toekomst noodzakelijk zal zijn.

 

Manieren om een levensloopbestendige woning in te richten

Gelukkig kunnen veel van deze problemen worden opgelost met wat simpele aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, waarmee je met gemak de trap op en neer kan. Verder kan ook een hekje bovenaan de trap geplaatst worden, waardoor kinderen zonder problemen daar in de buurt kunnen spelen. Ook kunnen drempels lager gemaakt worden om te zorgen dat er helemaal niet over gestruikeld kan worden. Het oplossen van andere problemen, zoals de overstap van gas naar elektriciteit, is niet even simpel, maar is wel mogelijk en het zeker waard. Wacht dus niet langer en kijk naar wat je kan gaan doen.